Saturday, June 20, 2009

DADIH

Aku ni bab nak nyusun2 bg cantik kureng sket.. nanti maz tolong ek..hihihi
Phia sibuk nak nyelit gak muka dia kat dadih pun...hehehe

Salam sumer, semalam untuk minum petang aku wat dadih kat anak2 aku. Kat umah aku ni dua perisa ni je anak2 layan..... kalo tukar perisa lain, jawabnya aku yang kena abiskan. Resepi dia nanti aku tepek len kali. Ni x sempat, nak amik anak tution plak...huhuhu.Korang layan gambar je dulu ek....

DADIH
BAHAN A:
  • 10 CAWAN AIR
  • 30 GM AGAR-AGAR
  • 21/2 CAWAN GULA PASIR
- MASAK JE MCM NAK MASAK AGAR2 YANG BIASA TU

BAHAN B:
  • 14 CAWAN AIR
  • 1 TIN SUSU CAIR
  • 450 GM COFFEEMATE
- MASAK AIR SAMPAI MENDIDIH KEMUDIAN MASUKKAN COFFEEMATE DAN SUSU CAIR, KACO BAGI RATA.
-MASAK ASING2 EK, BAHAN A DAN B NI
- KEMUDIAN MASUKKAN KE DALAM AGAR2 YANG DIMASAK TADI
-BIAR MENDIDIH JAP, KEMUDIAN BAHAGIKAN SAMA BANYAK MENGIKUT PERISA YANG KITA SUKA
-MASUKKAN DALAM BEKAS KEMUDIAN SEJUKKAN
-DAH SEJUK TU LEH ARR MASUK DLM PETI N DAH SEJUK BARU SEDAP UNTUK DI NGAP
-SELAMAT MENCUBA KEPADA SAPA2 YG NAK CUBA...HEHEHE


Resepi ni aku dapat dari Leen kawan aku. Banyak2 resepi dadih yang aku ada yang ni yang paling senang, cepat n jimat. Kejap je dah siap. Aku x suka guna instant jelly tu. Lagi suka guna agar2 yg mak2 kita dulu lagi pakai arr. Lagi ori..hehehe.
Leen halal ek ilmu yang ko bagi ni, sekarg share ngan kengkawan len plak ek...

5 comments:

  1. hmmmm nampak menggugah selera pasti lezat

    ReplyDelete
  2. kak eja..daDIH perasa jagung ngan strawberry selain daripada keladi kegemarAN anak2 dan hubby juga...lama dah tak buat..

    ReplyDelete
  3. alfon....nanti try la buat, memang best pun. Kena lak time cuaca panas2 gini...

    kalo nak resepi nanti sok kalo smpat tepek, ari ni malas nak taip, sebab tu tepek pic je...huhuhu

    ReplyDelete
  4. kak ngah, anak2 akak 2 perisa ni je makan...
    ada 2x je kot wat mcm2 perisa, x laku...sume pakat bebel...pastu dah malas arr nk wat perisa lain.

    Ni pun dah lama gak x wat jue, asyik dok tangguh je.....hehehe

    ReplyDelete
  5. sukatan gula tu 2 1/2 cwn kan

    ReplyDelete