Saturday, June 20, 2009

SINGGANG IKAN TONGKOL


Salam sumer, ni kira lauk untuk lunch jap lagi......semalam Abe..anak aku yg no.2 tu cakap dah lama x makan singgang. So dalam kepala masa g market tadi nak carik arr kepala ikan tenggiri coz aku suka wat singgang ngan kepala ikan tenggiri coz lembut n isi dia pun sedap. Lagipun aku x brape reti sangat sal ikan2 ni...iakn tu je aku tau n besa wat....hehehe. Tapi satu market Tun Sardon aku pusing x de la plak. X wat sian lak kat anak nak makan so sib baik arr jupe ikan tongkol ni. Kat kampung aku panggil ikan aya. Maz n Amy kenal kot lauk ni....ni kira lauk paling senang n paling malas arr...wakaka.... Kak Watie pun leh try gak walopun org Penang kan....hehehe

4 comments:

  1. Hai..akak memang suka ikan...tongkol@ikan kayu@ikan aya tu....bakar pun sedap....buat kerabu...bendi tu pun favourite akak gak...singgang tu kalau tak silap orang utara kata masak pindang kot....

    ReplyDelete
  2. ermm...terliurnye ike singge kakEJA tuu...yummy!
    Lama x mai sini...akak sehat ka?

    ReplyDelete
  3. yust...amik la wat balik, pah tu cari la ule n cicah ngan budu...huhuhu, mesti x npok sapo lalu kot belake.

    Alhamdulillah sihat.akak pun dok tunggu gak yust mai, nak lompat n try link smula blog yust tu...hehehe, ari tu wat x leh2...

    ReplyDelete
  4. ah..ah.. kak, org utara pnggil pindang. Tp pindang dia letak serai ketuk,bwg. putih, bwg. merah n asam keping. Singgang ni dia masuk lengkuas,bwg.putih n asam keping. Ada org dia letak kunyit sket bg ada color. Pastu pindang x boh bendi. Betul ke kak, pindang wat gitu...hehehe... ikan tongkol ni kak kalo wat gulai nasi dagang lagi best...huhuhu, terliur la plak! hehehe

    ReplyDelete