Tuesday, February 3, 2009

MY FAV RECIPES

CHOCOLATE MOIST
Bahan A:
250 gm butter
2 cawan gula kastor
2 ¾ cawan tepung superfine
1 ¼ cawan serbuk koko
2 sudu teh bic soda
1 ¾ cawan air
2 sudu teh esen vanilla
4 biji telur
2 biji kuning telur

CARA:
Bila butter telah kembang, masukkan telur sebiji demi sebiji, kemudian masukkan tepung yang telah diayak selang selikan dengan air sampai habis.Bakar 2 keping atau bakar satu kemudian potong tengah supaya jadi 2 layer.

Bahan B:
1 tin susu pekat
¾ cawan serbuk koko
¼ cawan minyak jagung
2 sudu teh eses vanilla

CARA:
Gaulkan semua sekali hingga sebati kemudian masakkan secara double boiler sehingga berkilat. Angkat dan sejukkan, kemudian tuangkan dan ratakan selapis kemudian letakkan lapis, yang kedua dan ratakan dengan coting sehingga habis dan rata.

MIX FRUIT CAKE
Bahan:
1 Kotak buah (370gm)
2 cawan air
2 cawan gula { campurkan semuabahan dan masak diatas api sederhana (A)}
1 ¼ buttercup (300gm)
2 sudu the bikarbonat soda
+
4 cawan tepung (+ 2 sudu the baking powder) – ayak bersama
4 biji telur

CARA:
Bila bahan A dah sebati semuannya tutup api dan campurkan sedikit demi sedikit gandum dan telur. Bila dah sebati masukkan telur dan kacau rata. Kemudian boleh dibakar atau kukus.


MUFFIN BLUBERRY
Bahan:
300 gm self-raising flour
150 gm gula kastor
15 gm susu tepung90 gm telur (anggaran 2 bj telur saiz B)
120 gm butter
165 gm air
30 gm madusedikit perasa vanila
Inti : Buah blueberi

Cara:
1. Panaskan oven pada 180C
2. Pukul gula, susu tepung, butter dan madu hingga kembang.
3. Masukkan telur perlahan-lahan hingga habis
4. Ayak tepung dan masukkan ke dalam adunan bersilih ganti dgn air hingga habis.
5. Kisar bersama buah blueberi. Saya pakai blueberi filling.........just letak kat atas je. Letakkan adunan dlm acuan muffin. Masukkan ke oven dan bakar selama 20-25 minit.

No comments:

Post a Comment