Tuesday, May 5, 2009

LAKSA KELANTAN

Ntah la ari tu tiba2 je teringin nak makan laksa kelantan...ya la balik kampung pun x sempat nak makan..huhuhu. Kira ari tu lepas gak la kempunan, n sempat pulak tu panggil kawan2 n jiran2 aku mai makan kat umah aku. Kira ari tu tetamu smpai malam arr ada lagi. Tapi aku lupa nak amik gambar masa derang mai umah, jadi aku post gambar laksa je lah kat blog ni. Kat bawah ni aku letak jer resepi dia ek. tp aku ni bila masak sytle campak je...sume main agak je...

KUAH LAKSA:
2kg santan
2kg ikan(aku kalo wat laksa kelantan suka pakai ikan mata besar tu coz kuahnya putih n cantik arr sket)
1 inci halia
Bawang merah 1/2kg (lebih kurang arr)
1 sudu besar lada hitam (tumbuk halus)
Sekeping Asam gelugor
garam n gula secukup rasa.

CARANYA:
Rebus atau kukus ikan tu, kemudian asingkan dari tulang sumer, mesin arr ngan bawang, halia n santan tu. Tambah ler air agak2 arr, tp jgn sampai cair.(laksa kelantan kalo kuah cair x sedap) Aku suka tambah ngan air yang mendidih coz kuah dia nanti tahan lama sket. . Pastu letak je atas api yang sederhana, masukkan terus asa keping, garam n gula. Kaco x leh berhenti wei, jap g kuah dia jadi x elok kepala santan sumer dok atas..hehehe.

ULAM N AKSESORI:
Daun kesum
bunga kantan
taugeh
timun batang
daun serai kayu
kacang panjang
(sumer ni potong halus2 mcm nak wat kerabu arr kecuali taugeh tu)
belacan, garam n sambal lada kering.


2 comments:

  1. sedak weii lakso lakse ni meme kawe suko..bakpo dok ajok gi make mek weii...hehehe

    ReplyDelete
  2. hehehe...nak ajok guano wei dok jauh...
    nanti semula2 kawe poh jah la ko demo neh..

    ReplyDelete