Saturday, June 27, 2009

TEPUNG PELITA

huhuhu...x cun langsung sarang dia ek.......
sian ek, sarang dia mcm2 size, mcm2 pesen...wakaka

Salam sumer, ni tepung pelita untuk makan petang ari ni. Hari ni x sempat nak citer penjang2 lagi n nak tulis resepi pun nanti arr dulu. Nanti free baru aku citer ek.....maz, jangan gelak ek tgk sarang tepung pelita akak mcm2 pesen.....dah nak tumbang pun ada...wakaka. Kak Ina , makan ke tepung pelita ni? Kak Watie, nanti tunggu kat pagar umah ek...nak g anta......mana satu umah akak ni? BJ kenal arr...umahnya x kenal.....hahaha. Miza, Yanti, Nuar n Asri.....sori sebenarnya tadi nak bawak g sekolah nak bagi korang rasa, tapi tertinggal tupperwarenya kat meja kat umah..huhuhu ..maklum arr makin muda, hehehe.

Resepinya:

Bahagian bawah yang warna hijau:
  • 2 cawan air pandan (nak boh pewarna pun boleh)
  • 2 cawan tepung beras
  • sedikit air kapur makan
  • 11 cawan air untuk dididihkan
  • gula untuk diletakkan di dalam acuan
* air pndan, air kapur n tepung beras dicampur bersama dan kaco hingga rata (bahan A) .11 cawan air tadi didihkan di dalam periuk/bekas asing di atas api yang sederhana besar. Bila dah mendidih masukkan bahan A sedikit demi sedikit sambil mangacaunya. Kacau sehi ngga nmpak mcm berkilat sket atau agak2 dah masak arr. Kemudian tuangkan kedalam acuan yang telah di letak gula kasar lebih kurang 2 sudu atau terpulang pada citarasa r..nak manis/kurang manis.... Masukkan lebih kurg setengah bekas tu je, coz pastu nak letak santan lagi....

Bahagian atas yang warna putih tu .....
  • santan
  • sedikit tepung gandum
  • sedikit garam
* yang ni aku lupa nak sukat arr, biasanya semua main cmpak je....hari tu je kebetulan teringin nak sukat, tapi tang santan ni mmg lupa.... cuma ketiga2 bahan tu kacau dulu rata2 baru letak atas api n panaskan.Kaco ek kalo x berketul2 plak. Nanti bila dah mendidih tu korang letak je lah kat atas yang hijau tadi. Biasanya aku wat dlm bekas mcm wat dadih tu jgak. Cuma kebetulan ari tu balik SP nampak ada daun pisang so rembat je lah....hehehe...

Last sekali boleh gak korang nak kukus sekejap, kalo2 x confident gula dia dah hancur n nak bg wangi sket. Tapi kalo x kukus pun x per gek.... yg ni kira yg segera arr... kalo yang resepi betul2 korang nak kukus tu, tepung dia wat separuh masak je dulu pastu baru kukus sampai masa masak.... tapi aku ni x brape rajin nak wat yang remeh temeh.....hehehe
(sori r resepi ni dah terlebih ari baru boh...hehehehe)

No comments:

Post a Comment