Wednesday, July 1, 2009

BUTTER PRAWN

hahaha...penuh ngan sarang je ni....
Rasanya aku x pasti arr sama tak ngan tuan punya resepi ni...huhuhu


Salam sumer, ni menu isnin ari tu, kebetulan aku dpt cuti b4 posting 2 hari so jenjalan arr kat bahrain jap....tgk kat dapur maz, mcm best je so try la buat....tapi anak2 x suka sangat coz ada daun kari, depa kata daun kari untuk masak kari je....wakaka! Tapi tang sarang depa sapu bersih. Wat ari tu kira lebih arr dari resepi maz tu coz takut x cukup, lagipun udang tu size dia kecik sket. Resepi kat bawah ni aku c&p je dari dapur maz, maz amik kat dapur kak ummi kot.... x pe ek maz kita copy2 je.....ppsstt, maz jgn gelak ek sarang terlebih smpai terlindung udang...hehehe

Bahan2:
12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng
Cara2:1. Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.2. Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.

2 comments:

  1. Salam kakEja,

    Wah...wah suker²,nnt saya plak nak C&P recipe ni yek kak! sedaap yer kak?

    ReplyDelete
  2. yust...hhmsss best gek...akak suka je, cuma anak2 lelaki yg dok mkn sarang dia je. Yang kakak n kecik tu ckp best. Tapi licin r, coz 3 makan sarang, 3 makan isi...wakaka. C&P je yg mana berkenan....hehehe

    ReplyDelete