Thursday, July 9, 2009

KEK STRAWBERY

Siannya kek ni ek, abis hilang seri dikerjakan anak2 masa aku dok syok baca novel semalam....huhuhu
Salam sumer,
Semalam kira hari aku buat kek la kot. Coz mulanya aku wat kek coklat dulu, abis tu trus sambung ngan kek strawberi ni. Masa g jenjalan umah Kak Ina aku dok teringin nak wat kek ni tapi sebab masa x brape ada n aku pulak x brape rajin so aku kiv dulu. Tapi bila dah si kecik aku tu dok tanya bila nak wat kek, bila nak wat kek...terpaksa lah jgak aku merajinkan diri jap. Memang betul mcm Kak Ina cakap memang gebu je, aku try sket je coz pesen aku ni, bila aku buat aku x terliur nak mkn, kalo org lain wat baru aku teringin. Kak Ina nanti balik KL Kak Ina wat kan ek...hehehe, ngada2 ya. Kak Ina amik resepi ni dari kak ummi n yg asal dr sifu kita CMG. Kak Ina izin c&p ek. Tapi siannya kek ni, anak aku dah kerjakan lum sempat aku tenyeh filling lagi. Nasib plak mmg x baik, whipping cream yg aku beli dah cair abis coz freezer aku wat hal...sume jadi x beku. Takut membazir filling tu so aku pun tenyeh dia bujang2 je la.. x da kwn2 yg lain..hahaha. Tapi x pe, anak aku ckp sedapppppp......n dah selamat abis sume.

RESIPI KEK STRAWBERRY

Bahan:-
  • 5 biji telor gred A
  • 135 gm tepung gandum ) diayak bersam
  • 1 camt. baking powder ) sebanyak 3x
  • 75 ml minyak jagung/sayur
  • 160 gm gula halus
  • 15 gm ovalette
  • 2 camb. susu segar
  • 1 camt. strawberry emulco/paste
Bahan Lain:- ( utk hiasan)
  • Krim putar (whipping cream) secukupnya.
  • Strawberry Filling
  • Chocolate Curls
  • Strawberry segar secukupnya
  • chocolate rice
Cara Membuat:-
  1. Panaskan oven 175C dan lenser loyang dengan butter dan alas dengan baking sheet.
  2. Tuang gula halus dan ovalette dalam mixing bowl, putar biar sekata dan mesra.
  3. Masukkan kesemua 5 biji telor dan putar pada kelajuan tinggi hingga benar2 kembang dan kental seperti adunan bauhulu.
  4. Masukkan strawberry emulco dan putar sebati.
  5. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit-sedikit.
  6. Tuang susu segar dan putar rata.
  7. Akhir sekali masukkan minyak jagung dan gaul rata.
  8. Tuang dalam tin dan bakar selama 25 - 30 minit. Keluarkan serta-merta dari oven dan terbalikkan atas jaringan. Biar sejuk dalam bekas dalam keadaan terbalik.
  9. Bila kek telah sejuk, keluarkan tin. Potong kek kepada 3 bahagian .
  10. Letak 1 keping (bahagian bawah kek) atas papan kek dan sapu dengan krim putar dan letak strawberry filling. Tindihkan pula dengan satu keping lagi (bahagian tengah) dan ulangi proses sama. Akhir sekali letak bahagian atas ke atas kek tadi. Hias keseluruhan dengan whipping cream, chocolate curls, buah strawberi dan chocolate rice mengikut kreativiti masing-masing.

4 comments:

  1. alaarr nape xboley C&P resipi neh...?
    huhu...

    ReplyDelete
  2. owh... nak gek ke nanti akak emailkan gak ek...

    ReplyDelete
  3. minyak jagung/sayur, kalo tukor ke minyak masak yg biasa guna tu bleh ker?

    ReplyDelete
  4. kak yong,
    boleh kot....jgn minyak petrol dah arr..wakaka. Tapi minyak jagung tu kalo beli sebotol yang kecik pun dah tahan lama, coz bukan pakai byk mana pun....

    ReplyDelete