Salam sumer, ni kalo ada sapa2 yg x kenal...nama dia ketupat sotong. Memang mcm pelik sket kan. Kat dalam tu pulut n masak plak pakai santan + gula merah. Kalo yg x biasa makan memang dia akan tanya mcm mana nak makan coz sotong tu hanyir n biasanya wat lauk utk masak. Tapi yg ni masak rasa dia dah jadi lemak2 manis. Tapi cuba r buat.....gerenti makan sekali nak lagi...hehehe
Ni resepi agak2 ek....mcm biasa r aku kan memang pesen agak2 n campak2 je...huhuhu
Masukkan beras pulut ke dalam perut sotong tu anggaran 1/2 atau 3/4 je. Pastu korang cantumkan balik kepala sotong tu ngan lidi r, kalo x beras pulut tu nanti kuar abis. Korang susun je la dlm periuk yg nak wat masak tu. Santan,garam n gula melaka(manisan) tadi tu masukkan sekali. Letak r daun pandan selai bg wangi. Santan tu korang agak2 bg tenggelam sotong tu. Pastu masak ngan api yang sederhana, masak smpai santan tu agak2 kering (jgn kering sgt n jgn kuah byk sangat). Manis dia tu agak2 sendiri r, ek eleh mcm biasa r kan..rasa2 dulu...hehehe...
Pastu dah siap la tu...tunggu r sejuk sket kalo nak ngap ek.....hahaha, sedap.....nyummm...nyummm.....
Ni resepi agak2 ek....mcm biasa r aku kan memang pesen agak2 n campak2 je...huhuhu
- 12 ekor sotong sederhana besar- basuh bersih2 n toskan
- 1 cawan beras pulut- basuh bersih2 dan rendam r sekejap
- santan
- gula melaka (ari tu pakai manisan kelate mari)
- garam sket
- daun pandan
Masukkan beras pulut ke dalam perut sotong tu anggaran 1/2 atau 3/4 je. Pastu korang cantumkan balik kepala sotong tu ngan lidi r, kalo x beras pulut tu nanti kuar abis. Korang susun je la dlm periuk yg nak wat masak tu. Santan,garam n gula melaka(manisan) tadi tu masukkan sekali. Letak r daun pandan selai bg wangi. Santan tu korang agak2 bg tenggelam sotong tu. Pastu masak ngan api yang sederhana, masak smpai santan tu agak2 kering (jgn kering sgt n jgn kuah byk sangat). Manis dia tu agak2 sendiri r, ek eleh mcm biasa r kan..rasa2 dulu...hehehe...
Pastu dah siap la tu...tunggu r sejuk sket kalo nak ngap ek.....hahaha, sedap.....nyummm...nyummm.....
No comments:
Post a Comment